Spesialseminar 2 tirsdag 7. november 

Utdanning og arbeid

Arbeid og utdanning utgjør hovedaktivitetene til majoriteten av befolkningen og er minst like viktig for personer med ruslidelser og psykiske lidelser som for andre – og kan gi de samme helsebringende effektene. Når vi blir syke er det viktig å ha fokus på normale aktiviteter og å gjøre friske ting, også under behandling. Både skole og arbeidsplass er arenaer for sosialt samvær, tilhørighet, virke og vekst og svært mange med psykiske lidelser ønsker seg utdanning, opplæring og jobb. Dessverre faller imidlertid mange ut av skole og arbeid som igjen kan føre til utenforskap, stor menneskelig smerte og betydelige kostnader for den enkelte, pårørende og 
samfunnet for øvrig.

Arbeid og utdanning er derfor både viktige behandlingsmål og behandlingsmetoder i helsetjenesten. Helsedirektoratets presisering av at Arbeids- og Utdanningsspesialister kan være ansatt i helsetjenesten, gir oss mulighet til å integrere arbeid og skole som en del av behandlingen med utgangspunkt i brukerens ønsker. 

Gjennom dette spesialseminaret ønsker vi å synliggjøre:

• Betydningen av å støtte personer med moderate til alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser i utdanning, opplæring og arbeid.

• Viktigheten av arbeid og utdanning som del av klinisk behandling.

• Funksjon som behandlingsmål og behandlingsmetode i helsetjenesten.

Målgruppe: Helsepersonell i spesialist – og kommunehelsetjenesten, forskere og beslutningstakere

Med forbehold om endring i programmet